Windows 8 Consumer Preview: Primele Impresii

Windows 8 Consumer PreviewDupa lansarea oficiala a Windows 8 Customer Preview de acum cateva zile, venim si noi cu primele impresii despre urmatoarea versiune de Windows. Din pacate nu am avut un device capabil de multi-touch, dar ne-am multumit cu testarea intr-o masina virtuala.

Spre uimirea noastra, instalarea a decurs destul de rapid. Am reusit sa instalam Windows 8 in aproximativ 15 minute. Asta tinand cont ca masina virtuala pe care am folosit-o avea 2GB RAM ca memorie. Procesul de instalare este relativ similar cu cel de la Windows 7. Printre diferentele pe care l-am putut observa se numara si faptul ca la partitionare, in loc de o partitie de system rezervata (System Reserved Partition) de 100MB, Windows 8 creaza automat o partitie de 350MB. Alta diferenta este faptul ca nu mai puteti instala Windows-ul ca trial. Atunci cand vi se cere sa introduceti licenta (Serial Number), nu mai aveti optiunea sa treceti peste acest pas fara a introduce un serial.

Din start va spunem ca Windows 8 aduce schimbari semnificative de design si o regandire totala a interfetei. Vechiul meniu Start nu mai exista, in schimb acesta a fost inlocuit cu noul Start Screen care afiseaza interfata Metro UI.

Din punct de vedere al designului interfata Metro UI este destul de reusita, aceasta aducand impreuna cu animatiile subtile, un sentiment placut utilizatorului. Insa aceast sentiment placut se destrama atunci cand doriti sa si folositi Windows-ul iar acest lucru nu din cauza faptului ca interfata nu ar fi destul de rapida sau ca ar avea bug-uri, ci datorita lipsei optiunilor acolo unde ele sunt necesare. Noi am avut dificultati cu simpla stergere a unei poze din aplicatia Photos.

Windows 8 este clar optimizat pentru tablete. Desi cei de la Microsoft au avut in gand folosirea unui singur tip de sistem de operare pe toate platformele (desktop, laptop, tableta), noi credem ca acest concept nu este unul tocmai ideal. Folosirea acestuia cu un mouse si o tastatura nefiind la fel de fluida ca in cazul unui device touch. Fapt care are un impact negativ asupra productivitatii.

Un alt dezavantaj care se adauga la frustrarea noastra, este metoda de inchidere a aplicatiilor. Practic vechiul “X” a disparut din Metro UI. Aplicatiile sunt concepute sa intre intr-o stare de hibernare in care folosesc mai putine resurse, acestea fiind disponibile instantaneu in momentul in care aveti nevoie de ele. Acest lucru este cat se poate de prost conceput, avand in vedere ca fiecare computer are o memorie limitata, iar in momentul in care aveti o multitudine de aplicatii, majoritatea dintre ele vor fi deschise in memoria RAM. Dar aplicatiile pot fi totusi inchise. Pe un device touch acest lucru se face printr-un swipe din partea de sus a ecranului si continuand in partea de jos. Pentru a inchide o aplicatie pe un desktop este insa un pic mai dificil. Tot ce trebuie sa faceti (cel putin teoretic) este sa va duceti cu mouse-ul in coltul stanga-sus al ecranului, sa faceti clic pe aplicatie si sa o trageti in marginea de jos a ecranului. De ce spun in teorie? Pentru simplu fapt ca noi nu am reusit sa facem asta. Pur si simplu nu functioneaza acea metoda de inchidere. In schimb atunci cand va duceti cu mouse-ul in partea din stanga-sus a ecranului, faceti click dreapta pe aplicatie si alegeti optiunea Close (singura de altfel). O alta metoda este de a inchide aplicatiile direct din Task Manager.

Veti observa ca in noua interfata Metro UI a disparut casuta de cautare din vechiul meniu Start. Ei bine aceasta nu a disparut, ci a fost doar ascunsa. Acum in momentul in care doriti sa cautati o aplicatie sau un fisier in Windows, tot ce trebuie sa faceti este sa incepeti sa scrieti numele fisierului. Automat in partea dreapta va aparea meniul Search care face acum parte dintr-un meniu care a fost denumit in mod misterios “Charms”. Acesta gazduieste pe langa Search si meniurile Share, Start, Devices si Settings. Toate acestea pot fi accesate din orice aplicatie in care va aflati, chiar si de pe desktop. Meniul Charms poate fi accesat printr-un swipe din partea dreapta a ecranului (pe o tableta) sau ducand cursorul mouse-ului in coltul dreapta-sus sau dreapta-jos al ecranului.

De asemenea, Windows 8 vine si cu o noua versiune de Internet Explorer. Versiunea 10 a browser-ului vine cu doua tipuri de interfete. Si anume, o interfata pentru Metro UI, care va permite sa vizualizati site-ul pe tot ecranul, dar si o interfata clasica care va permite sa folositi IE 10 in modul desktop, asa cum o faceati si pana acum. Desi interfata clasica este destul de similara cu IE 9, cea pentru Metro UI este destul de frustranta. Aceasta nu porneste cu pagina de start stabilita in setari, ci cu ultima pagina web vizitata si nu exista nici un fel de setare pentru a preveni acest lucru. Pe langa acest fapt, nu veti mai putea folosi tab-urile in acelasi fel, cel putin noi nu am reusit sa ne dam seama cum functioneaza. Tab-urile apar tot in partea de sus a ecranului, dar ca o serie de previzualizari a paginilor care le-ati vizitat anterior si nicidecum ca si niste tab-uri propriu-zise. Nu intram in prea multe detalii aici. Alt aspect care ne displace, este viteza cu care IE 10 incarca paginile web. Acestea se incarca destul de greoi, chiar mai greu decat vechiul IE 7.

Si pentru ca tot am precizat modul desktop mai sus, nu chiar totul a suferit schimbari majore in Windows 8. Vechiul desktop este inca prezent, dar vine cu anumite imbunatatiri, zicem noi. Pentru inceput butonul start a disparut din taskbar si a fost plasat in meniul Charms despre care am vorbit mai devreme. Interfata Aero a fost pastrata si chiar imbunatatita, aceasta schimbandu-si culoarea automat in functie de wallpaper-ul pe care-l folositi.

Windows Explorer a suferit de asemenea cateva schimbari, printre care cea mai evidenta este aceea ca acum Explorer are toolbar-ul tip Ribbon prezent in aplicatiile Office. Din fericire pentru utilizatorii mai vechi, acesta este ascuns in mod normal pentru a pastra interfata cat mai simpla si mai curata posibil, dar il puteti afisa facand click pe sagetica din dreapta-sus a ferestrei. O alta schimbare, este modul de afisare al actiunii de copiere. Toate actiunile de copiere simultane fiind consolidate intr-o singura fereastra, iar in modul detaliat, aceasta fereastra arata un grafic cu viteza de copiere a fisierelor, destul de interesant credem noi. De asemenea puteti pune pauza actiunii de copiere si o puteti relua mai tarziu.

Modificari semnificative a suferit si Task Manager. Noul Task Manager arata acum in modul detaliat, grafice separate pentru activitatea procesorului, memoriei RAM, a conexiunilor prin cablu dar si wireless, precum si activitatea hard disk-ului, sub tab-ul Performance, iar sub tab-ul Processes, acesta arata o lista colorata a proceselor, in functie de nivelul de folosire al resurselor. De asemenea acum se poate vizualiza o istorie a activitatii pe o perioada mai indelungata sub tab-ul App History.

Partea de login a suferit si ea modificari majore. Windows 8 vine cu un nou ecran de login, in care apar informatii precum: urmatoarea intalnire, cate email-uri aveti in inbox si cate mesaje IM ati ratat de la ultima logare. Pentru a va loga trebuie sa faceti un swipe in sus, pentru a va alege user-ul si pentru a introduce parola. Pe langa acest nou ecran de login Windows 8 vine si cu noi metode de logare, cum ar fi logarea cu ajutorul contului de email Microsoft (Hotmail), sau cu ajutorul unei poze. Logarea cu ajutorul unei poze presupune desenarea unor forme geometrice pe o poza aleasa de catre utilizator, aceasta fiind foarte convenabila in cazul logarii de pe o tableta, logarea cu parola fiind foarte frustranta de pe un astfel de dispozitiv. O alta parte frustranta este aceea a logarii cu ajutorul unui cont de email, logarea fiind posibila doar in cazul in care aveti o conexiune la internet.

Ar mai fi multe de spus despre Windows 8 Consumer Preview, dar sa nu uitam ca sistemul de operare al celor de la Microsoft nu este inca complet. Asa ca va invitam sa-l testati si sa ne spuneti ce parere aveti. Puteti descarca Windows 8 de aici. Nu uitati sa va notati Serial Number-ul asociat cu imaginea pe care o descarcati.

Un Comentariu

  1. Kwasi spune:

    Wow! That’s so amazing! I’m downloading it right now!

Comentariile sunt inchise. Daca ai o problema sau nelamurire, te rog foloseste formularul de pe pagina de Contact.