Ubuntu 12.04 Precise Pangolin: Primele Impresii

Ubuntu 12.04 Precise Pangolin 00La o saptamana dupa lansare, venim cu primele impresii despre Ubuntu 12.04 Precise Pangolin. De ce dupa o saptamana? Pentru ca am vrut sa fim siguri ca noua versiune de Ubuntu merita atentia noastra. Precise Pangolin nu aduce schimbari dramatice, dar ofera un numar de imbunatatiri si un plus de finete interfetei Unity. Fiind o lansare LTS, sistemul de operare va primi suport si update-uri timp de cinci ani pentru ambele versiuni (desktop, server). Spre deosebire de versiunile anterioare LTS, care primeau suport timp de trei ani pentru desktop si cinci ani pentru servere, cei de la Canonical au decis sa ofere cinci ani pentru ambele versiuni.

Desi este cea mai populara distributie de Linux, in versiunile anterioare, odata cu introducerea noii interfete Unity, Ubuntu a fost destul de instabil si problematic. Una dintre marile probleme fiind lipsa de suport pentru hardware-ul mai nou, in special pentru placile grafice din gama nVidia si trackpad-urile cu butoane incorporate in suprafata de touch, cum este Apple Magic Trackpad. Spre surprinderea noastra, Precise Pangolin rezolva majoritatea problemelor hardware, suportul pentru drivere fiind imbunatatit.

Ce este nou in Precise Pangolin?

Ubuntu 12.04 Precise Pangolin - Primele Impresii 01Noul HUD este probabil cea mai interesanta si cea mai inovatoare trasatura in Precise Pangolin. HUD-ul introduce un nou mod de a accesa meniurile aplicatiilor. In loc de clasica interfata grafica, unde navigati cu mouse-ul pentru a gasi functiile dorite, acum tot ce trebuie sa faceti este sa apasati tasta Alt pentru a afisa HUD-ul si sa scrieti numele functiei. Vor aparea automat toate optiunile care contin numele pe care l-ati tastat. Dar nu va ingrijorati, meniurile clasice inca sunt prezente, doar ca sunt ascunse. Orice aplicatie care suporta bara globala de meniuri Ubuntu, va suporta si noul HUD.

Ubuntu 12.04 vine si cu o noua aplicatie pentru setarile de intimitate (Privacy). Este bine stiut ca majoritatea sistemelor de operare inregistreaza activitatea utilizatorilor, dar spre deosebire de celelalte sisteme de operare, Ubuntu adauga o aplicatie care centralizeaza toate optiunile care tin de intimitate, si ofera utilizatorilor posibilitatea de a oprii inregistrarea activitatii in anumite programe, sau dezactivarea completa a acestei functii.

De asemenea, in noua versiune de Ubuntu, au fost adaugate si setari pentru aspectul interfetei Unity. Le puteti gasi accesand Appearance din System Settings. Aici, sub tab-ul Look, puteti modifica marimea iconitelor care apar in Launcher, iar sub tab-ul Behavior puteti face Launcher-ul sa se ascunda cand cursorul mouse-ului nu este deasupra lui.

Ubuntu 12.04 Precise Pangolin - Primele Impresii 02Pe langa setarile pentru aspect, acum mult mai multe aplicatii beneficiaza de functia “quicklists”. Aceasta functie afiseaza o lista cu optiuni atunci cand faceti click dreapta pe iconitele din Launcher. Functia este similara celei din Windows 7.

O alta schimbare de aspect a interfetei Unity, este adaugarea Video Lens. Butoanele din partea de jos a Dash-ului, au denumirea de Lenses. Acestea va permit cautarea dupa o anumita categorie de continut, si anume, aplicatii, fisiere, muzica, iar acum si video. In noua categorie video puteti cauta videoclipuri stocate local sau pe Internet prin YouTube, Vimeo, TED Talks si alte cateva site-uri similare.

Ubuntu Software Center impreuna cu Ubuntu One au primit cateva schimbari ale interfetelor. Pe langa schimbarea interfetei, Ubuntu Software Center ofera acum recomandari personalizate pentru fiecare utilizator in parte. Pentru a activa aceste recomandari trebuie sa faceti click pe butonul Turn On Recommendations.

Am fost surprinsi sa vedem Rhythmbox inclus in Precise Pangolin ca program default pentru muzica. Se pare ca Banshee avea prea multe probleme de stabilitate, insa acesta nu a fost singurul motiv pentru care a fost eliminat. Tomboy se pare ca a fost de asemenea eliminat din Ubuntu 12.04, din cauza unei dispute intre Microsoft si Novell, care a implicat Mono, iar acum comunitatea Linux considera Mono software proprietar. Puteti gasi ambele aplicatii in Ubuntu Software Center daca nu doriti sa renuntati la ele.

Probleme

Toate bune si frumoase in noul Ubuntu dar se pare ca unele probleme au ramas inca nerezolvate. Desi sunetul a fost imbunatatit (nu se mai aude zgomotul acela sintetic), totusi daca doriti un sunet pe mai multe canale, acest lucru este cam imposibil fara sa faceti modificari in fisiere importante de sistem. Daca nu cunoasteti linia de comanda Linux, atunci acest lucru poate fi destul de dificil. Se pare ca optiunile de sunet nu au nici un efect atunci cand selectati orice altceva decat Analog Stereo Duplex. Speram ca vor rezolva problemele si le vor include in update-uri viitoare.

Concluzia

Chiar daca inca mai prezinta unele probleme, Ubuntu continua sa se imbunatateasca. Suntem destul de multumiti de calitatea generala a sistemului de operare si vi-l recomandam cu cea mai mare incredere. Daca doriti sa testati noul Ubuntu, sau daca doriti sa treceti de la Windows la Linux, puteti descarca gratuit sitemul de operare de pe site-ul oficial Ubuntu.

Comentariile sunt inchise.

Comentariile sunt inchise. Daca ai o problema sau nelamurire, te rog foloseste formularul de pe pagina de Contact.