Test Drive Office 2013

Office 2013 IconsDupa cum probabil stiti deja, Microsoft a lansat Office 2013 Consumer Preview si ne-am hotarat sa facem un “test drive” cu aceasta noua versiune de Office. Se pare ca Microsoft si-a schimbat strategia un pic si acum, cu aceasta suita Office, constituie o competitie serioasa pentru Google Apps si Apple iCloud, datorita integrarii Office in cloud cu ajutorul SkyDrive.

Pentru instalare, aveti nevoie de un cont Windows Live, pentru a va putea inscrie in serviciul Office 365 si pentru a putea instala suita. Instalarea de data aceasta se face online, direct din contul Office 365 si aveti la dispozitie 5 licente cu care puteti instala noul Office 2013 pe maxim 5 PC-uri. Procedura nu dureaza mult iar in timpul setup-ului, puteti incepe sa folositi aplicatiile Office 2013, fara sa fiti nevoiti sa asteptati pana se termina instalarea. Asta a fost o surpriza si pentru noi, dar ce-i drept nu am incercat sa profitam de ea, temandu-ne ca am putea strica ceva in procesul instalarii.

The Blue CloudCea mai mare schimbare in Office 2013 nu o constituie aspectul sau functiile ci mai degraba integrarea in cloud. Microsoft promoveaza la maxim abilitatea de a crea un document Word pe un PC cu Windows 8 si posibilitatea de a edita acelasi document pe o tableta sau pe un laptop. Utilizatorii obisnuiti pot stoca documentele in Microsoft SkyDrive iar pentru companii este posibila integrarea cu SharePoint.

Office 2013 va fi disponibil in mai multe variante, printre care Home Premium, Small Business Premium, Pro Plus si Enterprise. Fiecare dintre aceste versiuni vor fi disponibile fie online in serviciul Office 365, fie offline (retail, OEM), ca suita clasica instalabila de pe un DVD. Ambele tipuri pot fi integrate in SkyDrive. Versiunile de Office disponibile online in Office 365 au un avantaj major fata de suita offline, acestea vor putea fi folosite pe baza de abonament lunar, fiind astfel mai ieftin decat in cazul cumpararii suitei offline. Pe langa acest aspect, Office 365 se mai poate folosi si ca serviciu de streaming, in cazul in care doriti sa editati un document pe PC-ul unui prieten si acesta nu are suita Office instalata.

In ceea ce priveste aspectul, nu este o diferenta foarte mare fata de Office 2010. Interfata tip Ribbon este inca prezenta si este afisata complet cu setarile implicite. Diferenta este ca acum poate fi ascunsa, aducand astfel un aspect mai simplu si mai aerisit. Toate aplicatiile Office 2013 folosesc  aspectul interfetei Metro, desi ele ruleaza in modul desktop. Microsoft a decis sa pastreze suita Office in modul desktop pentru a pastra compatibilitatea cu versiunile mai vechi. Pe langa stilul Metro, acum bara de instrumente a suitei Office poate fi customizata cu cateva stiluri incluse.

Din pacate, se pare ca Office 2013 nu este prea optimizat pentru touch, acesta prezentand in interfata Ribbon aceleasi iconite mici care sunt optimizate mai degraba pentru folosirea cu mouse si tastatura. In incercarea de a imbunatati folosirea pe tableta, noul Office include un mod Touch, care insa este ascuns in meniul Quick Access din bara de titlu. Totusi nici acest mod nu imbunatateste prea mult experienta touch.

Word 2013

Microsoft Word 2013Microsoft introduce in Word 2013 o metoda imbunatatita pentru citirea documentelor. Noul Read Mode face textul fluid, facand astfel posibila afisarea pe mai multe tipuri dispozitive. In Read Mode nu va fi afisat nici un meniu si nici interfata tip Ribbon. Se pare ca Read Mode este singurul mod care este optimizat pentru touch.

De asemenea, noul Word aduce un suport imbunatatit pentru PDF-uri. Acum nu numai ca este posibila salvarea documentelor in format PDF, dar si editarea celor existente. Practic Word extrage continutul din fisierul PDF pe care doriti sa-l editati si il transforma intr-un document Word. Dupa editare, puteti resalva documentul ca PDF.

Noul Word 2013 mai vine cu o trasatura destul de draguta. Daca cititi un document si pentru un anume motiv trebuie sa plecati, Word 2013 vine in ajutorul vostru cu o functie numita Resume Reading, care va permite sa reluati lectura de unde ati ramas ultima oara, pe orice dispozitiv aveti la dispozitie (tableta, laptop, etc.).

Inca o trasatura destul de utila este posibilitatea incorporarii in documente a materialelor video online, din surse cum sunt Bing Video, YouTube sau prin folosirea orcarui cod pentru embed. Din pacate noi nu ne-am prins cum functioneaza aceasta trasatura in Word, dar avand in vedere ca acesta este la stadiul de Customer Preview, probabil nici nu era functionala. Dar in schimb, am reusit sa folosim aceasta trasatura in PowerPoint, unde a mers fara probleme.

Excel 2013

Microsoft Excel 2013Desi Excel este o aplicatie cu o functionalitate destul de vasta si probabil ca multi dintre voi nu folositi decat o mica parte din acestea, Microsoft a indraznit sa aduca si mai multa functionalitate acestei aplicatii. Sincer, trasaturile noi aduse noului Excel sunt chiar folositoare si rezolva probleme destul de mari in privinta procesarii unor volume mari de date. Una dintre aceste trasaturi este Flash Fill. Aceasta trasatura completeaza automat campurile unei coloane, in cazul in care doriti sa rearanjati datele din tabel. De exemplu, atunci cand dati paste la datele obtinute dintr-un tabel de pe o pagina web si vreti sa rearanjati campurile acelui tabel, sau sa le impartiti in mai multe coloane, tot ce trebuie sa faceti este sa incepeti sa scrieti intr-o noua coloana, o parte din datele de care aveti nevoie, iar de la al doilea rand in jos, Excel deja isi da seama ce anume incercati sa faceti si completeaza automat restul datelor.

O alta imbunatatire adusa in Excel 2013 este Quick Analysis Lens, care va sugereaza automat metode de a prezenta datele vostre cu ajutorul anumitor diagrame, grafice sau animatii specifice tipului de date pe care le folositi. De asemenea Microsoft integreaza in Excel un proiect cu numele de cod “Agaves”, care va permite dezvoltatorilor sa creeze add-on-uri pentru procesarea datelor.

PowerPoint 2013

Microsoft PowerPoint 2013PowerPoint 2013 vine cu cateva imbunatatiri importante. Una dintre acestea este suportul pentru retelele sociale si afisarea pe dispozitive cu mai multe ecrane. O abilitate interesanta este aceea ca acum puteti insera in PowerPoint, poze de pe Facebook, Flickr si alte servicii similare, fara a fi nevoie sa salvati imaginea initial.

Prezentarile in PowerPoint 2013 au devenit de asemenea mai usoare. Utilizatorii avand acum la dispozitie un mod numit Presenter View, care permite folosirea unui al doilea ecran pentru prezentare. Pe tableta sau laptop-ul de pe care faceti prezentarea, vi se va prezenta o interfata speciala in care veti vedea diferite butoane pentru controlul prezentari, un preview la slide-ul urmator si notitele aferente slide-ului curent.

Outlook 2013

Microsoft Outlook 2013Dintre toate aplicatiile Office 2013, Outlook beneficiaza de cele mai multe imbunatatiri. Noul Outlook aduce suport pentru Exchange ActiveSync care permite sincronizarea serviciilor populare de email cum sunt Hotmail sau Gmail. Desi in trecut Outlook avea suport pentru POP si IMAP, acesta nu era de ajuns, contactele si calendarul nu se sincronizau automat. Din fericire Outlook 2013 rezolva aceasta problema cu ajutorul Exchange ActiveSync.

In ceea ce priveste aspectul noului Outlook, bara de navigatie este afisata acum pe orizontala in partea din stanga jos a aplicatiei, iar daca poposim asupra oricaruia dintre meniurile Mail, Calendar, People sau Tasks, ne va fi afisat un preview (Peek) al continutului acestora, fara a fi nevoie sa deschideti fiecare sectiune in parte. Pe langa acestea, noul Outlook se pare ca si-a schimbat culoarea din portocaliu in albastru, lucru care noua ne place foarte mult (intelegeti voi de ce).

Si pentru ca tot am adus vorba de Calendar mai devreme, se pare ca Microsoft a inclus si prognoza meteorologica in acesta. Se pot adauga mai multe locatii dar din pacate, daca stabiliti o intalnire intr-un alt oras sau alta tara, Outlook nu va arata automat prognoza meteo de la destinatie, ceea ce face inutila aceasta functie.

OneNote 2013

Microsoft OneNote 2013OneNote 2013 se pare ca va veni in doua versiuni, una clasica pentru modul desktop si cealalta tip Metro. Se pare cea tip Metro va putea fi instalata separat, independent de suita Office. Pe tablete OneNote 2013 vine cu un meniu radial, destul de dragut, care usureaza destul de mult folosirea in mediul touch.

Incheiere

Pe partea de touch, Microsoft nu a reusit sa faca minuni nici de aceasta data, dar speram in viitor la imbunatatiri. Pentru moment, cel mai posibil scenariu de utilizare al Office 2013 ramane tot mouse-ul si tastatura. Dar daca este necesar, se poate folosi si touch-ul. Chiar daca modul de interactionare cu Windows 8 pe desktop pune mari probleme din privinta productivitatii, se pare ca Office 2013 imbunatateste acest aspect.

Per ansamblu, Office 2013 este un mare pas inainte, din puntul de vedere al integrarii in cloud. Dar probabil ca pentru utilizatorul obisnuit, acesta nu va fi un motiv atat de important pentru a face un upgrade. Pe noi insa, noul Outlook si noul Excel ne-a convins sa luam in considerare destul de serios un upgrade la Office 2013.

Daca doriti sa incercati Office 2013, il puteti descarca de pe site-ul oficial Microsoft. Nu uitati ca aveti nevoie de un cont Windows Live pentru a va putea inscrie in Office 365! Speram ca o sa va impresioneze si pe voi, la fel de mult cum ne-a impresionat pe noi. Testare placuta!

Comentariile sunt inchise.

Comentariile sunt inchise. Daca ai o problema sau nelamurire, te rog foloseste formularul de pe pagina de Contact.