Gigabit Wireless – Am auzit bine?

Gigabit Wireless RouterNici nu s-a implementat bine standardul Wireless N, ca anul acesta se anunta doua noi standarde care promit viteze masurabile in gigabiti pe secunda. Da ati auzit bine, gigabiti pe secunda! Saptamana aceasta la CES au fost prezentate doua noi standarde wireless, 802.11ac respectiv 802.11ad. Ambele standarde fiind capabile de viteze gigabit.

Noile standarde Wi-Fi vor functiona in doua frecvente diferite, 5GHz pentru 802.11ac respectiv 60GHz pentru 802.11ad. Primul putand atinge viteze de pana la 1.3 Gbps, iar al doilea 7 Gbps. Viteza de transfer va fi mai mica decat specificatiile, aceasta depinzand de mai multi factori, incluzand latimea canalelor, numarul antenelor si numarul stream-urilor. Primele produse, care vor aparea undeva pe la mijlocul anului acesta, nu vor atinge viteze maxime.

Ambele standarde sunt inca in lucru, acestea urmand sa fie finalizate la sfarsitul lui 2013. Dar ca de obicei, producatorii vor elibera produse care respecta standardele indeaproape, inainte ca acestea sa fie finalizate. Oricare schimbare adusa standardelor de catre IEEE se asteapta sa fie minora, iar update-urile software vor aduce produsele la zi.

Cum ajung noile specificatii la asemenea viteze? Standardul 802.11ac ajunge la astfel de viteze imbunatatind o serie de tehnologii introduse odata cu 802.11n. Acesta foloseste pana la 8 stream-uri de date si antene (MIMO). Tehnologia vine cu latimi de banda (canale) mai largi, si anume de 80MHz si optional 160MHz. Un singur stream de date cu latimea de banda de 80MHz putand sa atinga 433 Mbps, iar unul cu latimea de banda de 160MHz, 867 Mbps. Combinand trei astfel de stream-uri (de 80MHz), standardul poate ajunge la 1,3 Gbps. Folosind toate cele 8 stream-uri de date insa, 802.11ac poate ajunge la aproape 7 Gbps.

Pentru standardul 802.11ad lucrurile sunt mai simple, nefiind necesara implementarea tuturor inovatiilor aduse in 802.11ac deoarece latimea de banda marita si frecventa mai mare (60GHz) face posibile viteze de 7 Gbps. Partea proasta este ca, datorita frecventei mai mari, standardul 802.11ad va avea o putere de penetrare mai mica si, automat, o raza de acoperire mai mica.

WiGig LogoDe asemenea noile standarde vor schimba denumirea de Wi-Fi cu WiGig. Asta deoarece standardele sunt dezvoltate si promovate de Wireless Gigabit Alliance. Specificatia WiGig va permite dispozitivelor sa comunice wireless cu viteze multi-gigabit. Dispozitivele WiGig vor putea opera in benzile 2.4, 5 si 60GHz si vor putea atinge viteze de pana la 7 Gbps, de 10 ori mai rapide decat 802.11n, toate acestea mentinand compatibilitatea cu dispozitivele Wi-Fi existente.

Asadar cablurile se pare ca incep sa devina demodate. Noile tehnologii wireless permitand streaming-ul audio si video HD fara probleme si fara intarziere, fapt care va duce la aparitia de dispozitive noi cum ar fi sisteme audio wireless de inalta fidelitate, dar de asemenea va facilita si tehnologii existente ca WiDi.

Pentru mai multe informatii urmariti link-urile de mai jos:

Network World: CES: Gigabit Wi-Fi takes center stage
Wireless Gigabit Alliance: WiGig
Wikipedia: WiGig, IEEE 802.11ac, IEEE 802.11n

Comentariile sunt inchise.

Comentariile sunt inchise. Daca ai o problema sau nelamurire, te rog foloseste formularul de pe pagina de Contact.