FlyingBit Password Keeper

FlyingBit Password Keeper LoginAti avut vreodata probleme cu amintirea unei parole? Aveti prea multe conturi online si va este imposibil sa tineti minte toate detaliile confidentiale? Fac pariu ca majoritatea dintre voi ati intalnit cel putin o data aceasta problema! Poate ca unii dintre voi aveti obiceiul de a nota si documenta aceste informatii confidentiale pe un caiet de notite sau intr-un fisier text in calculator. Dar ce se intampla atunci cand pierdeti caietul de notite sau cineva va copiaza fisierul text din calculator? Oare mai sunt in siguranta datele voastre? Cel mai probabil nu, asa ca cea mai recomandata solutie pentru rezolvarea acestei probleme este folosirea unui manager de parole.

Ce este un manager de parole? Un manager de parole este un program care ajuta utilizatorul sa-si organizeze parolele, PIN-urile, numerele de cont si alte informatii confidentiale. Programul are, in mod normal, o baza de date locala criptata, sau un fisier criptat, care contine toate aceste informatii. De asemenea multe astfel de programe au si o functie automata de completare a formelor web cu datele necesare.

Asadar, pentru rezolvarea acestei probleme, va prezentam FlyingBit Password Keeper. Acesta este un program securizat de organizare a parolelor si conturilor, care va permite sa stocati PIN-uri, numere de cont, parole si alte informatii confidentiale, intr-o baza de date criptata. Pentru criptare, puteti alege unul dintre algoritmii de criptare: AES (Rijndael) cu chei de 128 si 256 de biti; Blowfish (cu cifru pe 64 de biti si cheie de 256 de biti) si Twofish (cu cifru pe 128 de biti si cheie de 256 de biti). Recomandarea mea este sa folositi AES pe 256 de biti sau Twofish cu cifru de 128 de biti si cheie de 256 de biti.

Flyingbit Password Keeper UIAplicatia vine cu o interfata simpla si placuta. Nu trebuie sa fiti utilizatori avansati pentru a va da seama cum functioneaza aceasta. Probabil cea mai grea parte este sa transferati toate informatiile de pe caietul de notite in forma electronica, dar odata terminata aceasta operatie, veti vedea viata cu alti ochi. Gata cu problemele de stocare si memorare a parolelor si conturilor! Dupa ce introduceti toate informatiile in baza de date, nu uitati sa salvati si sa criptati baza de date cu unul dintre algoritmii de criptare prezentati mai sus.

In privinta portabilitatii, veti fi placut surprinsi sa aflati ca aplicatia poate fi instalata cu usurinta pe orice stick de memorie. Puteti salva baza de date pe un astfel de volum fara nicio problema, dar nu uitati inainte de a face asta sa faceti o copie a bazei de date si in calculator, pentru a nu pierde datele in cazul in care pierdeti stick-ul. Astfel datele voastre sunt in perfecta siguranta, chiar daca stick-ul de memorie cade pe maini nedorite. Baza de date fiind criptata si parolata, iar algoritmii de criptare folositi fiind aproape imposibil de spart. Pentru spargerea unui algoritm ca AES pe 256 de biti fiind necesari aproximativ 250 de triliarde de ani cu cel mai performant super-calculator de pe planeta la ora actuala.

De asemenea FlyingBit Password Keeper suporta baze de date multiple, astfel daca sunt mai multi utilizatori pe acelasi calculator sau daca din oricare alt motiv doriti mai multe baze de date, acest fapt nu va fi o problema. Schimbarea bazei de date facandu-se extrem de usor, printr-o delogare din program si alegerea altei baze de date.

O alta trasatura importanta este stergerea informatiilor din clipboard, pentru a evita stocarea datelor in memoria RAM si pentru a va impiedica sa uitati de aceste date ulterior. Operatia de copiere functioneaza numai pentru 10 secunde, dupa acest timp datele din memorie sunt sterse automat, iar operatia trebuie  reluata. Timpul de stergere al informatiei din memoria RAM poate fi modificat, iar acesta poate avea valori intre 0 si 100 de secunde.

Partea proasta este ca programul nu vine cu o functie de back-up sau de restore a bazei de date, aceste operatiuni depinzand in intregime de utilizator. De asemenea programul vine numai in trei limbi (Engleza, Rusa si Ucraineana), din pacate nu suporta limba Romana.

FlyingBit Password Keeper este o aplicatie gratuita, foarte folositoare pentru stocarea informatiilor confidentiale si poate fi descarcata de aici.

2 Comentarii

  1. Ovidiu U spune:

    Pare dragut programul dar acum (2012) cred ca mult mai util e ceva de genul LastPass.
    Cel putin pentru mine care lucrez pe comp, acasa stau pe comp si folosesc si un smartphone. Avantajul lastpass e ca toate parolele sunt la ei, bine criptate si il poti folosi ca password manager in toate browserele inclusiv iphone.

    • Programul nu este vechi, dupa cum vezi, articolul este scris in 2012. Sigur, LastPass poate fi o solutie mult mai utila, dar pentru oamenii care nu doresc sa-si stocheze parolele in cloud, Password Keeper este o solutie destul de decenta. Mai ales ca poate stoca bazele de date si pe un stick USB. Eu momentan folosesc aplicatia si am back-up pe server in mod constant, deci nu-mi fac griji in privinta pierderii datelor. Problema e ca nu e la fel de comoda, in ceea ce priveste mobilitatea, dar pot instala programul pe un stick si il pot lua cu mine oriunde.

      Ma gandeam sa incerc Dashlane Password Manager, care ofera o aplicatie, care pastreaza datele in cloud, dar care poate fi instalata pe desktop, tableta sau telefon. Sincer nu prefer stocarea parolelor intr-o aplicatie care foloseste browser-ul. Nu e chiar secure din punctul asta de vedere.

Comentariile sunt inchise. Daca ai o problema sau nelamurire, te rog foloseste formularul de pe pagina de Contact.