De Ce Este Recomandat Să Reinstalezi Windows-ul Dacă A Fost Virusat

Poate că ați observat în secțiunea de comentarii că tot recomand oamenilor să-și reinstaleze Windows-ul, dacă am bănuiala că acesta a fost virusat. Pentru unii profesioniști lucrul acesta ar putea fi ușor amuzant. Restartarea calculatorului și reinstalarea Windows-ului este rezolvarea tuturor problemelor noastre, nu-i așa? Dar motivul pentru care recomand asta este cât se poate de serios.

Odată Virusat, Sistemul Este Compromis

Cheia unui sistem securizat și sigur stă în a preveni infectarea. Fix acesta este și rolul antivirușilor, să scaneze aplicațiile pe care le instalăm înainte ca acestea să aibă șansa să ruleze și să cauzeze probleme. Dacă un virus scapă nedetectat, acesta poate ajunge să aibă control deplin asupra sistemului.

Odată ajuns în sistem, virusul poate profita de ocazie pentru a crea căi de acces direct pentru hackeri (backdoors). Dacă este un virus de tip troian, acesta poate descărca și mai mulți viruși în sistem. Pentru a evita detectarea, virusul poate dezactiva complet programul antivirus. De asemenea, pentru a face înlăturarea și mai dificilă, virusul poate infecta și fișiere de sistem. Acest fapt duce la coruperea acestora, făcând Windows-ul să vă arate celebrul ecran albastru (BSOD).

Dar cea mai gravă parte este că virusul vă transmite hackerilor toate informațiile voastre: parolele, datele cardurilor și conturilor bancare. Ba chiar vă pot accesa webcam-ul sau microfonul, și vă pot monitoriza fără ca voi să fiți conștienți de asta.

Niciun Antivirus Nu Este Perfect

Chiar dacă aveți un antivirus bun și ați scanat sistemul temeinic, unii viruși tot pot scăpa nedetectați. Motivul este foarte simplu: hackerii sunt întotdeauna cu un pas înaintea aplicațiilor antivirus. Poate dura câteva ore, sau chiar și câteva zile, până un virus să fie identificat de experții în securitate, și semnătura acestuia să fie adăugată în baza de date a antivirusului.

Există șanse ca unii viruși să scape nedetectați chiar dacă scanați sistemul cu mai multe programe antivirus. Ba chiar există și posibilitatea ca antivirusul însuși să șteargă fișiere de sistem, dacă le găsește infectate. Lucrul acesta poate face Windows-ul să nu mai pornească deloc.

Scăpați De Infecții Prin Reinstalare

Așadar, cea mai bună soluție pentru a scăpa de majoritatea infecțiilor este să reinstalați Windows-ul. Atenție însă, nu este recomandat să resetați Windows-ul din setările pentru recuperare! Asta în special dacă aveți o partiție ascunsă (ghost partition). Virușii pot infecta și aceste partiții ascunse.

Cel mai sigur este să reinstalați Windows-ul de pe DVD-ul sau stick-ul USB original (dacă aveți unul). Sau și mai bine, să descărcați o copie originală de pe site-ul Microsoft, și să faceți apoi un stick USB sau DVD bootabil, cu ajutorul Media Creation Tool. Dar trebuie să fiți atenți să nu descărcați copia de Windows de pe sistemul deja infectat. Altfel există posibilitatea ca și această copie să fie infectată înainte să aveți șansa să reinstalați Windows-ul.

Dacă aveți licență OEM, aceasta va fi portată automat, și nu trebuie să faceți nimic pentru a reactiva Windows-ul după reinstalare. La fel dacă aveți o licență de tip retail și sunteți logati cu contul Microsoft în Windows (licența este salvată în contul Microsoft/Outlook). Dacă nu aveți cont Microsoft sau licență OEM, va trebui să extrageți licența manual, și să activați Windows-ul după reinstalare.

Înainte de reinstalarea Windows-ului, este recomandat să ștergeți partițiile existente și să formatați hard-ul complet. Desigur, trebuie să vă asigurați că salvați fișierele importante undeva sigur înainte să faceți asta. Preferabil pe un stick USB, sau hard extern. Dar înainte să salvați fișierele trebuie să le scanați cu un antivirus, să fiți siguri că nu vă reinfectați după reinstalare.

Reinstalarea Windows-ului vă va scăpa de majoritatea virușilor relativ ușor. Însă unii viruși mai periculoși vă pot infecta și BIOS-ul plăcii de bază, sau MBR-ul hard-ului, făcând astfel și mai greu să scăpați de ei. În acest caz este recomandat să apelați la profesioniști pentru devirusare.


Toate acestea pot suna ca un efort uriaș, dar dacă faceți cumpărături online, operațiuni bancare, sau alte activități sensibile, este absolut necesar. Este mai bine să fiți în siguranță, decât cu conturile goale.

Sperăm că v-a plăcut și v-a fost de folos articolul nostru. Vă invităm să-l distribuiți pe rețelele de socializare, pentru a ajunge și la prietenii voștri. De asemenea, dacă aveți întrebări sau nelămuriri, vă așteptăm în secțiunea de comentarii de mai jos.

Surse: How To Geek, Indiana University

Lasă un Răspuns