De Ce Nu Ar Trebui Să Te Dezabonezi Niciodată De La Mesajele Spam

Probabil că majoritatea dintre voi aveți acum mesaje de tip spam în inboxul vostru, însă unii dintre noi suntem un pic prea diligenți atunci când vine vorba de spam, și preferăm ca inboxul nostru să fie curat și ordonat tot timpul. Dar cu toate acestea, orice ați face, nu faceți niciodată click pe dezabonare (unsubscribe)! Pentru spammeri lucrul acesta este pur și simplu o invitație să vă trimită și mai multe mesaje spam, sau chiar să treacă la mesaje mai personalizate și mai bine țintite.

Interacțiunile Cu Spammerii Sunt Periculoase

Există o diferență majoră între mesajele spam care conțin linkuri către viruși, malware și polițe de asigurare false, și newsletterul la care v-ați abonat voluntar pe un site, dar pe care nu mai doriți să-l primiți. În acest caz ne referim la prima categorie, cea a mesajelor spam nesolicitate. Acest tip de spammeri trimit milioane de emailuri și mesaje text în fiecare zi, iar aceste mesaje nu vă țintesc pe voi în mod special. De fapt s-ar putea ca aceștia să nici nu știe dacă adresa de email este validă. Prin clickul pe linkul de dezabonare, sau dacă le răspundeți în orice fel, aceștia își vor da seama că datele voastre de contact sunt valide, și riscați să primiți și mai multe mesaje spam, sau chiar să vă fie infectat sistemul.

Ce Facem Cu Mesajele Spam

Cea mai ușoară opțiune este să nu facem absolut nimic! Pur și simplu ignorăm mesajul total și nu interacționăm cu el. Dar, pentru cei mai ordonați și diligenți dintre noi, această opțiune probabil nu este una foarte satisfăcătoare. Așa că cea mai bună opțiune este să facem click dreapta pe mesajul de tip spam, și apoi pe Marchează ca Spam. În Gmail bifăm căsuța din dreptul mesajului spam și facem click pe butonul Raportează ca Spam din bara de unelte din partea de sus a paginii (vezi imaginea de mai jos). Opțiunea depinde de tipul clientului de email pe care-l folosiți, dar toate aplicațiile de email trebuie să conțină o opțiune similară. Pe mobil, ținem apăsat mai mult timp pe mesajul spam, până apare un meniu contextual, de unde putem, în mod similar, să marcăm mesajul ca spam. Odată ce îl marcăm ca spam, mesajul ar trebui să se mute automat în folderul Spam. De aici putem face click dreapta pe folder, și apoi să facem click pe Golește Folderul. Mesajul spam va fi șters automat.

Raportează ca Spam - Gmail
Raportează ca Spam – Gmail

Foarte important de reținut este că nu trebuie să facem click pe niciun link din mesajul spam și nu trebuie să descărcăm sub nicio formă, niciun atașament! Este recomandat să nu deschidem mesajul deloc. Doar simplul click pe vreun link, sau descărcarea atașamentului, vă poate infecta sistemul sau telefonul cu viruși! De asemenea, este recomandat să nu descărcăm nici imaginile, dacă este posibil, în special pe Windows. Unele aplicații de email, precum Microsoft Outlook, blochează automat descărcarea imaginilor în mesajele de la adrese de email necunoscute. Pe Android sau iOS nu trebuie să ne facem griji în privința acestui aspect, deoarece sistemul de operare nu are această vulnerabilitate. Pe desktop un antivirus bun ne poate ajuta să nu ne infectăm datorită mesajelor spam, în special dacă folosim un client de email precum Microsoft Outlook.

Cum Să Evităm Mesajele Spam

Fie că ne dorim sau nu, mesajele spam sunt parte din viața de zi cu zi, dar sunt câțiva pași utili pe care-i putem urma pentru a preveni acest tip de mesaje:

  • Evitați să vă afișați adresa de email în public, în comentarii, în mesaje chat, pe forumuri, sau pe rețelele de socializare. Spammerii folosesc programe de tip scraper, care scanează și colectează datele de contact în mod automat;
  • Folosiți două adrese de email, una principală și serioasă, pentru mesajele personale și importante, iar cealaltă pentru orice altceva. Ideal ar fi ca a doua adresă de email, cea pe care o folosiți pentru newslettere, s-o puteți șterge oricând, dacă este necesar. Nu vă faceți conturi în bancă sau conturi pentru aplicații importante, cu adresa de spam, pentru că este posibil să le pierdeți!
  • Folosiți o adresă de email cu un nume unic, care este greu de ghicit. Spammerii trimit milioane de mesaje spam către adrese de email probabile, formate din combinații normale de nume, sperând să găsească printre acestea și adrese valide. Pentru a evita mesajele spam, puteți adăuga un număr unic în adresa de email, atunci când o creați. Dar atenție, adresa de email nu trebuie să fie de forma bombatiribomba982@gmail.com, pentru că dacă o să folosiți vreodată acea adresă în CV-ul vostru, nimeni nu o să vă răspundă atunci când aplicați pentru un loc de muncă! Rezervați astfel de adrese pentru mesajele spam.

Cam acestea au fost sfaturile noastre în legătură cu mesajele spam. Dacă v-a plăcut și v-a fost de folos articolul nostru, vă invităm să-l distribuiți pe rețelele de socializare, pentru ca acesta să ajungă și la prietenii voștrii. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, vă așteptăm în secțiunea de comentarii de mai jos. De asemenea, vă invităm să vă abonați și la newsletterul nostru mai jos. Nu vă vom trimite mesaje de tip spam, iar spre deosebire de mesajele de care vorbeam mai sus, vă puteți dezabona oricând în deplină siguranță de la al nostru.

Sursa: LifeHacker

Lasă un Răspuns