Setări Recomandate Google Chrome

Conținutul acestui articol nu mai este de actualitate!

Următorul în seria de setări recomandate este Google Chrome. Am mai scris în trecut despre el și am fost acuzați că suntem subiectivi și că favorizăm acest browser. Tot ce putem să spunem este că o încercăm să scriem despre fiecare browser în parte. Așadar, să începem.

Cum Instalăm Google Chrome

Procesul de instalare este relativ simplu. Dar trebuie să fiți atenți la două setări, de altfel și singurele. Sub Termenii și Condițiile (Google Chrome Terms of Service) pe care Google vă cere să îi citiți și să-i acceptați, veți găsi două opțiuni. Prima dintre ele, Set Google Chrome as my default browser, vă întreabă dacă doriți ca Google Chrome să fie browserul principal. Această opțiune este bifată în mod implicit iar Google Chrome va înlocui Internet Explorer pentru orice activitate care ține de internet. Dacă nu doriți ca Google Chrome să fie browser principal, puteți debifa această opțiune.

Cea de-a doua opțiune, Help make Google Chrome better by automatically sending usage statistics and crash reports to Google, vă întreabă dacă doriți să trimiteți rapoarte despre funcționarea browserului către Google, pentru a repara problemele care se ivesc în funcționarea acestuia, dar și pentru a îmbunătăți browserul. Dacă sunteți îngrijorați că Google Chrome ar putea trimite și alte informații private către Google, nu bifați această opțiune. Noi vă asiguram că prin bifarea acestei opțiuni se transmit numai date pur tehnice, despre funcționarea și erorile pe care acesta le întâlnește. Dacă doriți să ajutați Google să îmbunătățească browserul, bifați această opțiune.

Google Chrome - Instalare

Setările Recomandate

Pentru a configura Google Chrome faceți click pe cheița din dreapta-sus a browserului, iar din meniul contextual care vă apare, faceți click pe Settings. Chrome va deschide un nou tab cu setările de bază (Basics). Pentru a seta pagina de start cu care Google Chrome să pornească tot timpul, selectați Open the following pages, după care apăsați butonul Use current pages. Iar la secțiunea Home page, selectați Open this page. Pagina de start va fi trecută automat. Același lucru poate fi făcut dacă lăsați selectată prima opțiune, Open the home page, în dreptul secțiunii On startup, iar apoi selectați Open this page la secțiunea Home page. Diferența este că trebuie să introduceți adresa site-ului manual.

Din oarecare motive, Google a considerat că nu este necesar un buton Home în browserul lor așa că l-au ascuns. Pentru a afișa butonul Home (Acasă), bifați Show Home button sub secțiunea Toolbar. Iar pentru a afișa o bară adițională pentru bookmark-uri, bifați Always show the bookmarks bar. Această bară vă permite să salvați site-urile favorite pentru o accesare mai ușoară și mai rapidă.

Google Chrome - Setări de Bază

Sub tab-ul Personal Stuff, în dreptul secțiunii Sign in, puteți apăsa butonul Sign in to Chrome pentru a vă loga cu adresa de Gmail. Setările, bookmark-urile și extensiile pentru Chrome vor fi sincronizate automat. În cazul în care reinstalați Windows-ul sau doriți să instalați Google Chrome pe un alt calculator, tot ce trebuie să faceți este să vă logati cu contul vostru, imediat ce Google Chrome a fost instalat și toate setările, bookmark-urile și extensiile vor fi automat restabilite. Astfel nu mai trebuie să vă faceți griji că veți pierde site-urile și extensiile favorite, vor fi întotdeauna acolo.

Dacă mai multe persoane folosesc același browser, puteți adăuga mai mulți utilizatori făcând click pe butonul Add new user sub secțiunea Users. Fiecare utilizator va avea propriile setări, bookmark-uri și extensii.

Pentru o mai bună securitate, selectați opțiunea Never save passwords în dreptul secțiunii Passwords. Este recomandat să lăsați opțiunea Enable Autofill to fill out web forms in a single click bifată, pentru a nu rescrie de fiecare dată informațiile necesare pentru completarea formularelor web.

Google Chrome - Setări Personale

Dacă nu doriți ca Google Chrome să vă sublinieze textul cu roșu atunci când scrieți în Română, sub tab-ul Under the Hood, la secțiunea Web Content, apăsați butonul Languages and spell-checker settings. Aici debifați Enable spell checking. Dar dacă totuși doriți corectare gramaticală și în limba Română, păstrați Enable spell checking bifat și apăsați butonul Add pentru a adăuga limba Română.

Pentru a împiedica Google Chrome să traducă orice site întâlnește, debifați Offer to translate pages that aren't in a language I read din secțiunea Translate. Dacă nu debifați această opțiune, Chrome vă va arăta o bară adițională în partea de sus a paginii, care vă întreabă mereu dacă doriți să traduceți site-ul. Funcția este destul de enervantă și traducerea este departe de a fi corectă. Recomandat este s-o dezactivați, fiind în mare parte inutilă.

Google Chrome - Setări Avansate

Atât pentru Google Chrome, sperăm că recomandările noastre vă vor fi de folos. Vă promitem că o să facem și un tutorial despre cum să vă păstrați confidențialitatea pe internet, chiar și cu Google Chrome, care are o reputație destul de proastă în acest sens.

Conținutul acestui articol nu mai este de actualitate!

20 Comentarii

 1. Topliceanu Gheorghe
  Topliceanu Gheorghe

  Nu stiu cum sa fac ca setarile pentru Google Chrome sa fie in limba romana? Cine ma poate ajuta?

  • Descărcați Google Chrome în limba română, simplu!

   • Topliceanu Gheorghe
    Topliceanu Gheorghe

    Doresc ca setarile de la acest site sa fie in limba romana!

    • Dacă vă referiți la poze, nu putem face asta. Sistemele noastre sunt în limba engleză și ar trebui să refacem toate imaginile și articolul pentru ca acestea să fie în română. Motivul pentru care prezentăm programele în limba engleză este că nu sunt traduse corect în română și induc utilizatorul în eroare. Poate pe viitor le vom face în română.

     • Topliceanu Gheorghe
      Topliceanu Gheorghe

      Buna ziua! Multumesc pentru mesaj! Pana acum ceva timp aveam setarile in romana, acum se afiseaza in engleza. Nu este vorba de poze! In general, ce ar trebui sa tastez pentru a fi afisate setarile in romana? Cu multe multumiri (la o anumita varsta se mai uita)!

      • Pentru a schimba limba browserului, trebuie să faceți click pe Show advanced settings... din ecranul Settings (este un link micuț în josul paginii de setări), iar sub categoria Languages aveți un buton Language and input settings... faceți clic pe el, iar apoi în lista aceea trebuie să vă apară English și Romanian, dacă nu vă apare Romanian, faceți clic pe butonul Add iar din lista care vă apare, selectați Romanian - română, apoi OK. După aceea, în lista din partea stangă selectați Romanian și în partea dreapta există un buton Display Google Chrome in this language, faceți click pe el, apoi Done. Vă recomand să restartati browserul pentru ca setările să aibă efect. V-am făcut și două capturi de ecran în caz că aveți probleme:

       1. https://bit.ly/XbBxJO 2. https://bit.ly/Zv5lin

 2. Razvan Stoian
  Razvan Stoian

  Ajutati-ma! Nu se seteaza pagina de pornire nici cum! La pornirea Google Chrome-ului apare fila noua in loc de site-ul Google!

  • Pentru a seta pagina de pornire trebuie să bifezi Open a specific page or set of pages sub secțiunea On startup, apoi faci click pe Set pages și dacă ai deja deschis google.ro, faci clic pe Use current pages (atenție, dacă ai mai multe pagini deschise, le pune pe toate). Dacă nu, scrii adresa paginii în dreptul Add a new page și apoi OK.

 3. Buna ziua! Cum pot sa fac in Chrome sa apara menu bar? (File, View…) Multumesc mult!

  • Din păcate Google Chrome nu are așa ceva. Toate programele noi care sunt făcute pentru Windows 7/8, au dezactivată această trăsătură, sistemul de operare folosind alte principii. Tot ce aveți nevoie veți găsi în meniul din dreapta (cele 3 liniuțe orizontale) și eventual făcând click dreapta în diverse locații ale browserului pentru a deschide meniul contextual.

   • Multumesc! Cum salvez favoritele? In IE8 copiam folder-ul Favorites si cand reinstalam il copiam peste. Multumesc mult!

    • Pentru a salva favoritele, vă duceți la meniul acela cu 3 liniuțe, apoi Bookmarks > Bookmark manager > Organize > Export bookmarks to HTML file... V-am făcut un screenshot aici să vedeți. Pentru a le importa la loc după reinstalare, urmați aceeași pași, doar că faceți click pe Import bookmarks from HTML file... în loc de Export bookmarks to HTML file....

     Dar dacă sunteți logat cu un cont Gmail pe Chrome, ar trebui să se sincronizeze automat (își salvează singur și tine minte tot, inclusiv ce extensii aveați). Tot ce trebuie să faceți pe această cale e să vă logati cu contul de Gmail.

     • Multumesc mult de raspuns! Mai vreau sa va intreb 2 chestii, va rog. Cum pot sa fac rost de o versiune de Google Chrome care in loc de butonul cu 3 liniute sa fie butonul cu cheita si sa apara sagetica ca la Internet Explorer pentru accesarea site-urilor recente (sagetica din partea dreapta a barei unde trec adresa web)?

      • Din păcate nu puteți face asta. Nu mai există o variantă de Google Chrome care are cheiță în locul butonului cu 3 liniuțe. Google Chrome se actualizează în mod automat și nu permite folosirea unei versiuni mai vechi. Și nici nu vă recomand să instalați o versiune mai veche. Cât despre săgețică, din păcate nu se poate face nici asta. Google Chrome nu este Internet Explorer. Dar pentru accesarea site-urilor recente, puteți face click pe cele 3 liniuțe, apoi pe History.

 4. Cand deschid fila noua imi apare New Tab. Cum sa aleg altceva, in Google Chrome?

  • Din păcate asta nu se poate schimba. Dar dacă adaugați butonul Home, puteți face click pe el cu rotița din mijloc a mouse-ului (sau ținând apăsată tasta Ctrl în timp ce faceți click normal) și deschide direct pagina principală. Am explicat și-n articol și mai sus în comentarii cum se face asta.

   • Am avut Filecure Paretologic dar l-am dezinstalat mai demult, dar uneori imi apare un mesaj dupa ce pornesc calculatorul, care-mi spune ca-i lipsesc componente (evident programului). Cum si ce sa fac sa nu mai primesc aceasta notificare?

    • Motivul pentru care vă poate apărea așa ceva, este pentru că nu a-ți dezinstalat programul cum trebuie. Un program se dezinstaleaza corect din Control Panel > Programs > Programs and Features pe Windows 7 și Control Panel > Add or Remove Programs pe Windows XP. În mod normal pentru a scăpa de această problemă, trebuie să reinstalați programul în cauză, în aceeași locație și apoi să-l dezinstalați corespunzător.

     Dar problema cu FileCure Paretologic este că acesta este un malware și vă poate afecta sistemul (probabil a făcut-o deja). În cazul ăsta nu aveți decât să reinstalați sistemul de operare și să aveți grijă data viitoare când instalați orice fel de program, ce anume bifați la instalare. Acest program se instalează numai că o recomandare a altui program.

 5. De ce Google Chrome imi da foarte des crash? De fapt si Opera si Mozilla face la fel. Ce sa fac?

Comentariile sunt închise.