Este Google Chrome Cel Mai Rapid Browser?

Conținutul acestui articol nu mai este de actualitate!

Să fie Google Chrome cel mai rapid și cel mai bun browser? Așa s-ar părea după nenumăratele articole găsite pe internet. Se pare însă că există un motiv întemeiat pentru care Google Chrome este lăudat atât de mult. Și anume, viteza excelentă de încărcare a site-urilor, dar și faptul că este browserul cel mai compatibil cu standardele și limbajele web, și implementează cel mai bine noul standard HTML5. Așadar Google Chrome oferă o navigare rapidă, sigură și elegantă.

La începutul lui Decembrie, Google Chrome a reușit să depășească în popularitate Mozilla Firefox, astfel ajungând pe locul doi în clasament, după Internet Explorer. Odată cu creșterea în popularitate, Chrome devine din ce în ce mai mult parte integrantă a serviciilor Google.

Se pare că Google Chrome excelează și în privința securității, nimeni nereușind să exploateze vulnerabilități în securitate de mai bine de trei ani la rând în cadrul concursului de hacking Pwn2Own. Google Chrome având câteva metode excelente de a asigura securitatea pe internet, printre acestea numărându-se: izolarea fiecărui tab în propriul proces, actualizarea automată a listelor de phishing și malware, avertizarea utilizatorului și blocarea site-urilor periculoase și un mod de navigare în privat numit Incognito care împiedică reținerea de informații și istoria site-urilor vizitate.

Dar să fie Google Chrome oare perfect? Din păcate însă nu este cazul. Ca și celelalte browsere, Google Chrome are și el problemele lui. Deși acestea nu sunt la fel de mari ca în cazul competiției, unele dintre acestea sunt destul de enervante.

O problemă des întâlnită este faptul că extensiile și plugin-urile adesea crăshuiesc, deși browserul este destul de stabil. De fiecare dată când se întâmplă ca o astfel de extensie să nu mai funcționeze, apare o bară galbenă în partea de sus a paginii, care ne anunță de extensia care nu mai funcționează. Din fericire Google Chrome are abilitatea remarcabilă de a recupera tabul respectiv și de a face extensia respectivă să funcționeze din nou printr-o simplă reîmprospătare a paginii. Dar când extensia are o problemă majoră, bara galbenă apare pe fiecare pagină vizitată, devenind astfel extrem de enervantă. Problema poate fi rezolvată dezinstalând extensia sau plugin-ul care crăshuiește sau prin actualizarea acesteia la ultima versiune disponibilă.

O altă mare problemă legată de Google Chrome este aceea a intimității. Și anume, a faptului că Google Chrome trimite anumite rapoarte periodice către Google cu site-urile pe care le vizitați, cuvintele pe care le căutați pe Google, locația computerului și alte câteva detalii folositoare, pe care și alte site-uri le colectează. Dar Google are un mare avantaj, și anume că are propriul browser de navigare a internetului, astfel profitând pentru a strânge informații prețioase despre utilizatorii săi. Tot acest lucru sub pretextul îmbunătățirii rezultatelor căutării în Google, dar de asemenea și pentru îmbunătățirea browserului însuși. Deși trimiterea informațiilor colectate către Google se face în mod anonim, nefiind trimise informații personale cum ar fi parole, nume de utilizatori, sau alte informații care ar putea identifica utilizatorii, această anonimitate este parțial pierdută atunci când sunteți logați pe Google cu contul vostru de email. Astfel de rapoarte pot fi oprite dacă dezactivați cookie-urile și istoria site-urilor pe care le vizitați, sau prin folosirea modului Incognito. Dar partea proastă a dezactivării acestor funcții este aceea că nu vă mai puteți loga pe site-uri precum Facebook. Nu vreau să vă fac să deveniți paranoici, dar astfel de informații sunt colectate de toate browserele și de aproape toate aplicațiile software pe care le aveți în calculator. Aceasta nu este o trăsătură specială a Google Chrome, și nu este un motiv prea mare de îngrijorare, cel puțin din punctul meu de vedere. Însă situația poate fi îmbunătățită.

Alte câteva mici probleme pe care Google Chrome le are este lipsa unui modul RSS și problemele cu instalarea unui certificat digital manual, acesta din urmă fiind un inconvenient în cazul site-urilor pe care le cunoașteți ca fiind sigure, dar care nu au un certificat semnat de către alte autorități de certificare. Din acest motiv, pe astfel de site-uri va apărea mereu o fereastră cu fundal roșu, care vă avertizează că certificatul în cauză nu este recunoscut, și vă sfătuiește să părăsiți site-ul respectiv, asta chiar dacă certificatul respectiv este instalat local.

Cam atât cu Google Chrome pentru acest articol! Dacă cunoașteți și întâmpinați și alte probleme decât cele expuse de mine, vă invit să le postați în secțiunea de comentarii de mai jos.

Conținutul acestui articol nu mai este de actualitate!

16 Comentarii

 1. Tocmai am instalat acest browser, dar ma enerveaza faza cu miscarea pe care o face in sus ori de cate ori dai un click. Se poate scoate chestia asta? Multumesc.

  • Nu prea înțeleg la ce te referi, poate e o problemă cu browserul tău. Dacă te referi la faza cu site-uri gen Facebook, care atunci când vrei să dai click iți fuge în altă parte chestia pe care vrei să dai click, aia nu e vina browserului! Asta o face pe orice browser și e din cauză că site-ul respectiv generează conținut foarte rapid și poziția se schimbă în timp real. Chrome fiind foarte rapid, iți și afișează schimbările pe pagină aproape instantaneu. Dacă te referi la altceva, atunci iți recomand să reinstalezi browserul!

 2. Chrome mi-a blocat site-ul, a fost un virus trojan. L-am indepartat, dar tot nu pot viziona site-ul in Chrome. In IE8 merge. Ce trebue sa fac? Mersi.

  • Nu înțeleg, ți-a fost virusat site-ul, sau calculatorul? Dacă ți-a fost virusat site-ul pe server, o să-ți apară în Google Webmaster Tools că site-ul este virusat și că trebuie să iei anumite măsuri. După ce devirusezi site-ul și serverul, trebuie să le trimiți lor că ai devirusat și trebuie să-ți aprobe.

   În schimb dacă asta se întâmplă doar la tine în calculator, ar fi recomandat să reinstalezi Chrome, și poate chiar Windows-ul. Dacă ai avut un trojan în calculator, acesta poate face probleme cu fișierele de sistem. De asemenea, troienii au prostul obicei de a persista și de a se reinstala singuri. Cel mai bine în cazul ăsta e să reinstalezi sistemul de operare de la zero, și să formatezi hard disk-ul. Iți recomand să instalezi și un antivirus care te avertizează când vizitezi un site virusat, cum ar fi BitDefender, Eset, sau dacă vrei ceva gratuit, Avast.

 3. Nu mai porneste Google Chrome, apare o chestie pe care scrie codul (0xc0000005) si jos OK. Ce se intampla?

  • Eroarea apare din cauza sandbox-ului integrat în Google Chrome. Practic acest sandbox previne răspândirea virușilor în PC. O soluție temporară ar fi să scrii --no-sandbox în fereastra de Properties, în câmpul Target. Adică așa: "C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe" --no-sandbox (no sandbox în afara ghilimelelor). Chestia asta de obicei indică că ai sistemul infectat. Iți recomand să reinstalezi Chrome-ul și chiar Windows-ul dacă trebuie. Asta chiar dacă ai dezinfectat sistemul, unele fișiere au suferit modificări din cauza virușilor și nu mai funcționează corespunzător.

 4. Buna! Atunci cand vreau sa intru pe un site ca Facebook, Google, etc, cu Google Chrome, imi scrie astfel: „Certificatul de securitate al site-ului este revocat.”. Ce pot face sa imi mearga acele adrese? Mentionez ca am setat ora/data/time-zone corect dar tot nu merge.

 5. Imi apare asa ceva:

  „Certificatul de securitate al site-ului este revocat! Ați încercat să accesați accounts.google.com, dar certificatul furnizat de server a fost revocat de emitentul său. Aceasta înseamnă că acreditările de securitate furnizate de server nu sunt deloc de încredere. Este posibil să comunicați cu un atacator. Nu puteți continua, deoarece operatorul site-ului web a solicitat un grad sporit de securitate pentru acest domeniu.”

  Acest lucru apare cand vreau sa ma conectez la unele site-uri cu o conexiune criptata HTTPS, deci nu pot sa accesez nici un site pe care am un cont privat. Ce ar trebui sa fac? Multumesc!!

  • Sunt două motive posibile pentru eroarea asta. Fie ai ora sau data setate în viitor sau trecut, și certificatele de securitate nu mai sunt valabile sau au expirat, fie ai sistemul virusat, și certificatele de securitate au fost alterate de virus pentru a avea acces la datele tale. Dacă iți apare această eroare și în alte browsere (de ex. Internet Explorer), atunci poate fi doar o problemă cu data sau ora. Dacă iți apare doar în Chrome, ai sistemul infectat, caz în care iți recomand să-ți reinstalezi Windows-ul.

 6. Ciobanu Virginia
  Ciobanu Virginia

  Sunt un abonat serios, am 62 de ani, ma descurc cat de cat, dar nepotul meu de 12 ani a venit si fara sa stiu, a umblat la calculator si a schimbat browserul in google.ro. Eu sunt si abonata la Antena Play si din aceasta cauza nu mai pot intra pe acest program la care sunt abonata. Va rog sa tine-ti cont de seriozitatea mea si promit ca imi voi pune o parola de deschidere a calculatorului, ca sa nu mai am astfel de probleme cu nepotul meu neintelegator. Va multumesc si astept sa-mi rezolvati aceasta problema si sa pot si eu urmari emisiunile de pe Antena Play.

  • Nepotul dvs. nu a stricat nimic. Un browser este un program cu care puteți naviga pe tot felul de site-uri (inclusiv acesta). Probabil că nepotul dvs. nu a făcut decât să seteze google.ro că pagină de pornire și nimic mai mult.

   Tot ce trebuie să faceți să puneți că pagină de pornire site-ul dvs. preferat, este să faceți click pe cele trei liniuțe orizontale din dreapta sus (meniul Chrome) și apoi vă duceți la Settings. Aici, sub secțiunea On Startup, bifați Open a specific page or set of pages și faceți click pe Set pages. În căsuța care vă apare, apăsați X unde scrie https://google.ro/ și apoi în dreptul Add a new page, în căsuța unde scrie Enter URL..., scrieți dvs. adresa site-ului pe care îl aveați înainte. După ce a-ți scris adresa, faceți click pe OK și închideți tabul Settings din Chrome. Va trebui după aceea să vă logati cu contul dvs. pe site-ul respectiv, dacă nu sunteți deja logată.

   V-am atașat o imagine pentru a înțelege mai bine aici: Setări Chrome

Comentariile sunt închise.